29 June 2011

.Two Years.



Today is my 2 years in a relationship with mr.Gorjes. We went through a lot during 2 years. All the happiness, tears, sweet and bitter, he always by my side. I just want to say that I love you so much. Thank you for being my bestfriend, my soulmate, my sweetheart, my clown, my partner, my shoulder, my radio, my tv, my husband, and my everything.

I hope, the year coming much more better for us. Amin


24 June 2011

.Short Skirt.

Kelas Mandarin semalam, Mr. Yang tetibe cerita pasal perempuan dan skirtnya yang pendek. He look so dem confused why a girl wearing short skirt tapi masih nak tertutup - tutup (sambil beliau membuat aksi). Dia cakap, if perempuan sangat berani pakai short skirt, kenalah jalan dengan berani. kenapa nak tertutup - tutup. Its your choice. Kena berani jugak naik escalator.Paksa tak bahagia ma..

Benar apa yang dia kata, its your choice. Kenapa nak tertutup - tutup if itu yang dipilih? Kenapa teragak - agak nak naik escalator dengan skirt pendek? Paksa pun takda bahagia. Sebenarnya, if yang tertutup - tutup tuh takda lah berani sangat kot. Aku bukan menyokong mereka yang memakai skirt, lebih - lebih lagi perempuan Islam. Cuma sekadar berpada - pada. Mengikut ketetapan yang telah ditetapkan dalam agama masing - masing. Cuma rasa ada benarnya pendapat Mr.Yang. =)

.Funny Signs.







.Life Of Men.

Life Of Men Before Marriage


*
*
*
*
*

Life Of Men After Marriage


Noted : Just for fun =P

21 June 2011

.Simple Logic : Twilight.

[Source]

.What Tree Did You Fall From : Answer.


 This is an answer for What Tree Did You Fall From.

APPLE TREE (Love) - of slight build, lots of charm, appeal, and attraction, pleasant aura, flirtatious, adventurous, sensitive, always in love, wants to love and be loved, faithful and tender partner, very generous, scientific talents, lives for today, a carefree philosopher with imagination.

ASH TREE (Ambition) - uncommonly attractive, vivacious, impulsive, demanding, does not care for criticism, ambitious, intelligent, talented, likes to play with fate, can be egotistic, very reliable and trustworthy, faithful and prudent lover, sometimes brains rule over the heart, but takes partnership very seriously.

BEECH TREE (Creative) - has good taste, concerned about its looks, materialistic, good organization of life and career, economical, good leader, takes no unnecessary risks, reasonable, splendid lifetime companion, keen on keeping fit (diets, sports, etc.)

BIRCH TREE (Inspiration) - vivacious, attractive, elegant, friendly,pretentious, modest, does not like anything in excess, abhors the vulgar, loves life in nature and in calm, not very passionate, full of imagination, little ambition, creates a calm and content atmosphere.

CEDAR TREE (Confidence) - of rare beauty, knows how to adapt, likes luxury, of good health, not in the least shy, tends to look down on others,self-confident, determined, impatient, likes to impress others, many talents, industrious, healthy optimism, waiting for the one true love, able to make quick decisions.

CHESTNUT TREE (Honesty) - of unusual beauty, does not want to impress, well-developed sense of justice, vivacious, interested, a born diplomat, but irritates easily and sensitive in company, often due to a lack of self confidence, acts sometimes superior, feels not understood, loves only once, has difficulties in finding a partner.

CYPRESS TREE (Faithfulness) - strong, muscular, adaptable, takes what life has to give, content, optimistic, craves money and acknowledgment, hates loneliness, passionate lover which cannot be satisfied, faithful, quick-tempered, unruly, pedantic, and careless.

ELM TREE (Noble-Minded) - pleasant shape, tasteful clothes, loudest demands, tends not to forgive mistakes, cheerful, likes to lead but not to obey, honest and faithful partner, likes making decisions for others, noble-minded, generous, good sense of humor, practical.

FIG TREE (Sensibility) - very strong, a bit self-willed,independent, does not allow contradiction or arguments, loves life, its family, children and animals, a bit of a social butterfly, good sense of humor, likes idleness and laziness, of practical talent and intelligence.

FIR TREE (Mysterious) - extraordinary taste, dignity, sophisticated, loves anything beautiful, moody, stubborn, tends to egoism but cares for those close to them, rather modest, very ambitious, talented, industrious, uncontested lover, many friends, many foes, very reliable.

HAZELNUT TREE (Extraordinary) - charming, undemanding, very understanding, knows how to make an impression, active fighter for social cause, popular, moody, and capricious lover, honest, and tolerant partner, precise sense of judgment.

HORNBEAM TREE (Good Taste) - of cool beauty, cares for its looks and condition, good taste, is not egoistic, makes life as comfortable as possible, leads a reasonable and disciplined life, looks for kindness and acknowledgment in an emotional partner, dreams of unusual lovers, is seldom happy with its feelings, mistrusts most people, is never sure of its decisions, very conscientious.

LIME TREE (Doubt) - accepts what life dishes out in a composed way, hates fighting, stress, and labor, dislikes laziness and idleness, soft and relenting, makes sacrifices for friends, many talents but not tenacious enough to make them blossom, often wailing and complaining, very jealous but loyal.

MAPLE TREE (Independent) - no ordinary person, full of imagination and originality, shy and reserved, ambitious, proud, self-confident, hungers for new experiences, sometimes nervous, has many complexities, good memory, learns easily, complicated love life, wants to impress.

OAK TREE (Brave) - robust nature, courageous, strong, unrelenting, independent, sensible, does not like change, keeps its feet on the ground, person of action.

OLIVE TREE (Wisdom) - loves sun, warmth and kind feelings, reasonable, balanced, avoids aggression and violence, tolerant, cheerful, calm, well-developed sense of justice, sensitive, empathetic, free of jealousy, loves to read and the company of sophisticated people.

PINE TREE (Particular) - loves agreeable company, very robust, knows how to make life comfortable, very active, natural, good companion, but seldom friendly, falls easily in love but its passion burns out quickly, gives up easily, everything disappointments until it finds its ideal, trustworthy, practical.

POPLAR TREE (Uncertainty) - looks very decorative, not very self-confident, only courageous if necessary, needs goodwill and pleasant surroundings, very choosy, often lonely, great animosity, artistic nature, good organizer, tends to lean toward philosophy, reliable in any situation, takes partnership seriously.

ROWAN TREE (Sensitivity) - full of charm, cheerful, gifted without egoism, likes to draw attention, loves life, motion, unrest, and even complications, is both dependent and independent, good taste, artistic, passionate, emotional, good company, does not forgive.

WALNUT TREE (Passion) - unrelenting, strange and full of contrasts, often egotistic, aggressive, noble, broad horizon, unexpected reactions, spontaneous, unlimited ambition, no flexibility, difficult and uncommon partner, not always liked but often admired, ingenious strategist, very jealous and passionate, no compromise.

WEEPING WILLOW (Melancholy) - beautiful but full of melancholy, attractive, very empathetic, loves anything beautiful and tasteful, loves to travel, dreamer, restless, capricious, honest, can be influenced but is not easy to live with, demanding, good intuition, suffers in love but finds sometimes an anchoring partner

Noted : I'm fall from Apple Tree =) 

20 June 2011

.10 Perkara Memeranjatkan Dalam Perkahwinan.

 
 1. Berkahwin tidak bermakna anda tidak akan keseorangan lagi.
“Saya dan suami baru sahaja mengikuti kaunseling. Tiada apa-apa yang drastik cuma kami dapat rasakan bahawa kami semakin berjauhan dari segi emosi dan fizikal. Jiwa semakin terasa keseorangan. Nasib baik kami berdua cepat sedar dan sanggup mendapatkan bantuan daripada mengambil tindakan yang bertentangan. ”
 
2. Berkahwin tidak bermakna anda akan berasa menyintai atau dicintai setiap hari.
“Kebahagiaan dalam perkahwinan tidak berlaku sekelip mata kerana masalah tentu akan timbul. Ada masalah besar dan ada yang kecil. Kadangkala anda akan merasakan diri sudah tidak dicintai.” Amat penting bagi masing-masing mengucapkan perasaan cinta dan mencintai.
 
3. Anda masih perlu menghangatkan suasana.
“Kami suami isteri mempunyai kerjaya yang sangat sibuk dan jarang dapat meluangkan masa bersama. Untuk mengelakkan perasaan seperti teman sebilik sahaja, kami cuba terapkan kebiasaan untuk memeluk antara satu sama lain dan bercerita setiap malam sebelum melelapkan mata.”
 
4. Perkahwinan adalah sesuatu yang menyeronokkan.
“Saya dan isteri amat menyenangi kehadiran masing-masing. Kami gemar bergelak ketawa bersama, bergurau dan mengusik. Setiap hari ada sahaja SMS yang dihantar… kadang kala lawak jenaka dan ada juga mesej berunsur seks nakal.”
 
5. Lazimnya salah seorang akan lebih banyak berkorban.
“Mana ada yang seratus peratus adil pembahagiannya. Selalunya isteri akan lebih banyak berkorban terutamanya dari segi kerjaya. Kadang-kala ada yang terpaksa melepaskan kenaikan pangkat kerana tidak ingin rumahtangga kucar-kacir. ”
 
6. Pasangan anda akan berubah mengikut masa.
Anda harus menerima kenyataan bahawa masing-masing akan berubah mengikut masa. Kadang-kalanya dari segi perangai, rupa paras , bentuk badan dan hobi. Tiada orang yang akan kekal sama seperti mana mula-mula berkenalan dahulu.
 
7. Anda tidak semestinya akan bersetuju dalam semua perkara.
Suami akan tetap mahu menggunakan wang bonus untuk membesarkan garaj manakala isteri inginkan sofa baru. Terimalah hakikat bahawa masing-masing ada keinginan yang berbeza. Yang penting tolak ansur-mungkin bonus tahun ini mengikut kehendak isteri manakala bonus tahun depan untuk suami pula.
 
8. Semakin lama berkahwin semakin bahagia.
Pasangan yang memahami kehendak masing-masing dan mengamalkan tolak ansur dalam kebanyakan perkara sepanjang mereka berkahwin, lazimnya akan berjaya melawan badai atau apa-apa masalah. Mereka inilah yang dapat menikmati kemanisan berumahtangga. Sememangnya pasangan ini adalah “soulmate” masing-masing.
 
9. Hubungan seks ada turun naiknya.
Kadang kala sangat berkesan dan ada kalanya tidak begitu memberansangkan. Masing-masing seharusnya menerima bahawa ianya bergantung kepada “mood” dan keadaan sekeliling.
 
10. Perasaan Ego yang berlebihan adalah amat berbahaya.
Apabila perselisihan terjadi, masing-masing menjadi begitu sensitif dan mementingkan ego. Jika terlampau mengikut ego, anda mungkin akan memanjangkan masalah yang kecil. Elakkan daripada menyimpan perasaan marah terlalu lama kerana pasangan anda mungkin akan berubah hati. Sanggupkah anda?
 
[Gambar]
 

.Annie Buddy? Annie Wan? Noe Wan? Sum Buddy?.

 
 Lee Sum Wan : Hello can i speak to Annie Wan
 
Mr Sori : Yes u could speak to me.
 
Lee Sum Wan: No, i want to speak to Annie Wan!
 
Mr Sori : You are talking to someone! Who is this?
 
Lee Sum Wan : Im Sum Wan. And i need to talk to Annie Wan! Its urgent.
 
Mr Sori : I know u are someone and u want to talk to anyone! But what's this urgent matter about?
 
Lee Sum Wan : Well just tell my sister Annie Wan that our brother was involved in an accident. Noe Wan got injured and now Noe Wan is being sent to the hospital. Right now Avery Wan is going to the hospital.
 
Mr Sori : Look if no one was injured and no one was sent to the hospital from the accident that isnt an urgent matter! You may find this hilarious but i dont have time for this!!!
 
Lee Sum Wan : You are rude. Who are you?
 
Mr Sori : Im Sori.
 
Lee Sum Wan : You should be sorry. Now give me your name!
 
Mr Sori : Im Sori!!
 
Lee Sum Wan : I dont like your tone of voice Mr and i dont care, give me your name!
 
Mr Sori : Look lady, I told you already Im Sori! Im Sori!! Im SORI!!! you didnt even give me your name!
 
Lee Sum Wan : I told u before im Sum Wan! Sum Wan!!! You better be careful my father is Sum Buddy. And my uncle holds a very big position in the co. He is Noe Buddy.
 
Mr Sori : Oh im so scared(sarcastically). Look i dont care about ur uncle he's a nobody. Everybody thinks his top dog and holding an important position in the company.
 
Lee Sum Wan : No Avery Buddy just married my aunt. And Avery Buddy doesn't work there.
 
Mr Sori : Like i said i dont care which one of ur aunt screws everybody and i also know that not everybody works here! Jeez!!!
 
Lee Sum Wan : Wheech Wan is my sis!
 
Mr. Sori : I dont know which one is ur ! sis! Why in gods name u think I do!? Look i got work to do and if im feeling mischievious i'll broadcast it on the P.A system saying. "Attention, someone called and said that anyone's brother just got involved in an accident. But not to worry no one got injured and no one was sent to the hospital. But everyone is going to the hospital anyways. The father maybe a somebody but if u're their uncle, u're a nobody. "how bout that!?
 
Toot....Toot....Toot.................

.What Tree Did You Fall From?.

 
 
What tree did you fall from? Find your birthday, find your tree. This is really cool and somewhat accurate, also in line with Celtic astrology.

Jan 01 to Jan 11 - Fir Tree

Jan 12 to Jan 24 - Elm Tree

Jan 25 to Feb 03 - Cypress Tree

Feb 04 to Feb 08 - Poplar Tree

Feb 09 to Feb 18 - Cedar Tree

Feb 19 to Feb 28 - Pine Tree

Mar 01 to Mar 10 - Weeping Willow Tree

Mar 11 to Mar 20 - Lime Tree

Mar 21 - Oak Tree

Mar 22 to Mar 31 - Hazelnut Tree

Apr 01 to Apr 10 - Rowan Tree

Apr 11 to Apr 20 - Maple Tree

Apr 21 to Apr 30 - Walnut Tree

May 01 to May 14 - Poplar Tree

May 15 to May 24 - Chestnut Tree

May 25 to Jun 03 - Ash Tree

Jun 04 to Jun 13 - Hornbeam Tree

Jun 14 to Jun 23 - Fig Tree

Jun 24 - Birch Tree

Jun 25 to Jul 04 - Apple Tree

Jul 05 to Jul 14 - Fir Tree

Jul 15 to Jul 25 - Elm Tree

Jul 26 to Aug 04 - Cypress Tree

Aug 05 to Aug 13 - Poplar Tree

Aug 14 to Aug 23 - Cedar Tree

Aug 24 to Sep 02 - Pine Tree

Sep 03 to Sep 12 - Weeping Willow Tree

Sep 13 to Sep 22 - Lime Tree

Sep 23 - Olive Tree

Sep 24 to Oct 03 - Hazelnut Tree

Oct 04 to Oct 13 - Rowan Tree

Oct 14 to Oct 23 - Maple Tree

Oct 24 to Nov 11 - Walnut Tree

Nov 12 to Nov 21 - Chestnut Tree

Nov 22 to Dec 01 - Ash Tree

Dec 02 to Dec 11 - Hornbeam Tree

Dec 12 to Dec 21 - Fig Tree

Dec 22 - Beech Tree

Dec 23 to Dec 31 - Apple Tree 
 
The answer will be given in the next entry. =) 

18 June 2011

.Hari Ayah.



Selamat Hari Bapa buat En Shahri. Even though I rarely said that I love you, and you rarely said that you love me but with all the cares and attention that you give, its enough for me. All the pain and difficulty to raise me and siblings, I can't imagined how much you have sacrifice for 6 of us.

Everytime I felt sick, you always there to cheer me up and you always bought me a Chipsmore. I've done the same thing when you felt sick, I bought you a Chipsmore to make you feel better. You inspired me so much and I want you to know that you are my first love.

You're the one who teach me about engine.
You're the one who educate me about human values.
You're the one who taught how to fishing.
You're the one who explained about football.
You're the first person who bring me to the McDonald
You're my guidance when I've got stuck repairing plug
 You're the one for me.

.
.
.
.
.
.
Saya Sayang Ayah =)

Selamat Hari Abah buat En Sharif dan semua Ayah, Daddy, Papa, Walid, Baba, Bapak di seluruh dunia. Pada bakal bapa juga. We love you. =)

17 June 2011

.Kaya Dan Miskin Boleh Berkawan Tak?


Time lunch tadi sempat tengok drama kat TV3 'Sutera Disebalik Wajah', tetibe en.Gorjes tanya 'orang miskin tak boleh kawan dengan orang kaya ke?' aku pun jawab ntah. tapi sebenarnya membuatkan aku terpikir, memang tak boleh ke? agaknya siapa yang mewujudkan hak atau pilihan dalam berkawan if bukan diri sendiri? dan siapa pula yang wajib mendidik supaya kita sentiasa diajar perkara dan nilai yang baik? diri sendiri? parents? environment? maksud aku nilai tentang pemilihan seseorang untuk dijadikan kawan. if kawan yang tak elok perangai, tak usah la nak sibuk berkawan, tapi if kawan tuh miskin? kaya? ada jurang? kau tak nak kawan ngan dia? walaupun dia baik? pemikiran yang selalu dipamer kat drama - drama Melayu. klise sungguh. meluat!

tapi aku tak tipulah, aku penah rasa mcm tuh, seakan ngeri je nak kawan dengan mereka yang mewah. adakah kerana ini akan menjadikan kita seorang yang hasad dengki, yelah nengok dia boleh capai ape jek kat dalam Boutique Levi's, Guess tanpa rasa bersalah pun. Yang kita, terkulat - kulat jek nengok. bagi aku, itu rezeki mereka, dan tak semestinya dorunk kaya, dorunk tak nak kawan dengan orang yang kurang kaya. aku ada kawan, dia anak orang ternama. Sumpah aku tak tahu dia agak berada walaupun dua tahun duduk dalam 1 kelas. Sebab, dia sangat low profile dan sempoi. Tak penah nak shopping gila - gila mcm orang lain yang tak berapa nak mewah. Tapi bile nengok yang kurang berada nih pulak, amboi, tak boleh blah. annoying!

Terpulang pada diri sendiri nak menilai seorang kawan itu dari tahap ketebalan poket, koleksi jam, beg dan baju mahal atau dari segi dia ada tak masa kita menangis dan susah? masa kita gembira dan tersenyum? Pilihan kat tangan sendiri. If dia kaya sekalipun, takkan la kita nak terikut dengan cara hidup dorunk dan if dia miskin, janganlah kita menghina atau memperlekehkan dorunk. aku selalu ingatkan diri sendiri, if kita ada 10 hengget, tak usahlah nak idup macam kita ada 100 hengget.
  
Bagi aku, kaya atau miskin adalah perhiasan dunia dan ketentuan Allah. Yang miskin berhak mencari kekayaan itu tanpa lupa pada-Nya dan yang kaya tak berhak nak menindas. Jika kau mati, perhiasan ke kubur antara miskin dan kaya kain putih, amalan kebaikan kau. Takdanya malaikat nak tanya, berapa harta peninggalan kau, koleksi jam, beg, dan kasut. Janganlah beza - beza kan lagi. Kita sama je. If nak memilih dalam berkawan pun biar bertempat. 

Noted : Emosi sungguh semasa menulis entri ini. -___-''

.10 Biggest Brain Damaging Habits.

 1. No Breakfast --> People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level. This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration.


2. Overeating --> It causes hardening of the brain arteries, leading to a decrease in mental  power.
 
 
3. Smoking --> It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease.
 

4. High Sugar consumption --> Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development.
 
 
5. Air Pollution --> The brain is the largest oxygen consumer in our body. Inhaling polluted air  decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in  brain efficiency.
 
 
6. Sleep Deprivation --> Sleep allows our brain to rest. Long term deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells.
 
 
7. Head covered while sleeping --> Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.
 
 
 8. Working your brain during illness -> Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain.
 
 
9. Lacking in stimulating thoughts --> Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation  thoughts may cause brain shrinkage.
 
 
10. Talking Rarely --> Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain.

16 June 2011

.10 Perkara Pelik.


 3 4 hari nih, aku rasa perangai / kebiasaan aku pelik la. *___*

1. aku asik nak cabut janggut en.Gorjes
2. aku nak mintak selai cabut bulu mata en.Gorjes
3. aku suka bau deodorant kat ketiak en.Gorjes *dem*
4. aku bersemangat nak gei class Mandarin *sigh*
5. aku bawak keta slow
6. rajin nye aku buat silang kata kat Metro. 
7. aku rasa macam cerdik sikit. *uhuhuhuhuhuuu*
8. aku skunk layan Nat Geo jek ---> itu agaknya aku rasa mcm cerdik sikit 
9. aku kurang berkepochiii T___T
10. tang no 3 paling pelik sekali -___-''

Diharap korunk tak jelik la baca entri nih. ngeee~

.Baik Buruk Gelak.


 Orang kata if banyak sangat ketawa gelak (aku prefer sebut Gelak), nanti kita akan menangis. Percaya tak? Aku kalau gelak mesti sampai menitis airmata, ini adalah kategori melampau *sigh* then aku kan cakap, mesti nak sedih pas nih. Ker sebab kita dah dididik sebegitu? Tapi yang aku tahu, if perempuan Islam nak gelak ada adabnya, bukan berdekah - dekah. Hina sungguh diri ini. Tapi kita sering lupa kan, lagi - lagi Melayu, Melayu kan mudah lupa. Ustazah aku dulu pernah cakap, perempuan yang gelak berdekah - dekah diibaratkan seperti keldai. Korunk nak ke jadi keldai? ngeee ~~ tak mahu -____-''

.ngeee.

 Mungkin susah kita nak buang apa yang dah sebati dalam diri kita, tetapi manusia seperti kita sentiasa ada ruang untuk perubahan. Kita kena percaya dan terima peluang itu. Tapi siapa yang tak suka gelak? Lagi pulak, if kita selalu gelak, kadar hormon penyebab tekanan akan menurun. Gelak juga berkemampuan meningkatkan suhu badan, degupan jantung dan otot perut. Gelak juga membakar kalori oke. Pasnih nak gelak tutup mulut dan bersopan. Kita masih boleh mengekalkan kebaikan gelak mengikut cara Islam dan menurut riwayat Abu Daud (aku baca disini)

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Celakalah orang yang berbicara lalu mengarang cerita dusta agar orang lain tertawa. Celakalah!”

i) Kelakar adalah perbuatan, kata-kata dan  sebagainya yang dapat menggembirakan atau yang
dapat menggelikan hati orang lain. Sinonimnya adalah jenaka, lawak dan gurau senda.

ii) Membuatkan orang lain senang hati adalah termasuk dalam amal kebajikan dan Rasulullah s.a.w juga selalu berjenaka dengan ahli keluarga dan para sahabat baginda.

iii) Namun begitu bergurau mempunyai adab-adab tertentu yang telah digariskan oleh Islam seperti:

a) Tidak menjadikan aspek agama sebagai bahan jenaka seperti mempersendakan sunnah Rasulullah s.a..w .
b) Gurauan tersebut bukan merupakan cacian atau cemuhan seperti memperlekehkan orang lain dengan menyebut kekurangannya.

c) Gurauan itu bukan ghibah (mengumpat) seperti memburukkan seseorang individu dengan niat hendak merendah-rendahkannya.

d) Tidak menjadikan jenaka dan gurauan itu sebagai kebiasaan.

e) Isi jenaka adalah benar dan tidak dibuat- buat.

f) Bersesuaian dengan masa, tempat dan orangnya kerana adalah tidak manis bergurau di waktu seseorang berada dalam kesedihan dan sebagainya.

g) Menjauhi jenaka yang membuatkan orang lain ketawa secara berlebihan (ketawa terbahak-bahak) kerana banyak ketawa akan memadamkan cahaya hati.
iv) Sesungguhnya Rasulullah s.a.w apabila ketawa baginda hanya menampakkan barisan gigi hadapannya sahaja, bukan ketawa yang berdekah-dekah,  mengilai-ngilai atau terkekeh-kekeh dengan maksud bahawa selaku seorang muslim kita hendaklah sentiasa menjaga batas kesopanan dalam ertikata yang sepatutnya.

Gelak ketawa dilarang Islam. Menurut pandangan Islam, bergelak tertawa adalah tidak baik dan makruh hukumnya. Ibn Mas’ud meriwayatkan dari Auf bin Abdullah bahawa biasanya Rasulullah S.A.W. tidak tertawa melainkan senyum simpul dan tidak suka melerek, iaitu tidak menoleh, kecuali dengan semua wajahnya. Hadis itu menunjukkan bahawa senyum itu sunat dan tertawa berbahak- bahak adalah makruh… . Maka itu seseorang yang sihat akal dilarang bergelak tertawa kerana mereka banyak bergelak ketawa di dunia akan banyak menangis di akhirat. Orang yang banyak menangis di dunia mereka akan banyak tertawa di syurga. Menurut Yahya bin Muaadz Ar-razi, ada empat perkara yang menghilangkan tertawa seseorang Mukmin :-

(1) Kerana memikirkan akhirat
(2) Kesibukan mencari keperluan hidup
(3) Risau memikirkan dosa
(4) Apabila tibanya musibah dan bala.

Jika seseorang sibuk memikirkan perkara itu, maka dia tidak banyak tertawa kerana banyak tertawa bukan sifat seorang Mukmin. Seperti yang diriwayatkan oleh Ibn Abbas r.a. “Sesiapa yang tertawa ketika membuat dosa, maka dia akan menangis ketika akan masuk neraka.”
Oleh itu marilah sama-sama kita muhasabah diri dan kembali bertaubat kepada tuhan. Banyakkan menangis (kerana Allah) dari ketawa (yang sia-sia) itu adalah amalan yang lebih baik.

Sumber ilmu: http://tok-ayoh.blogspot.com/2004/07/ketawa-dalam-islam.html & http://rezka.multiply.com/journal/item/32

Noted : Selamat Beramal =)

.Info : Jemputan KEPAK 2011.


Jemputan ke program Karnival Kerjaya, Perniagaan dan Kemahiran 2011 (KEPAK 2011) yang akan diadakan di Persada dari 23 - 26 Jun 2011. Karnival ini merupakan program yang juga julung kalinya diadakan dengan kerjasama antara Kerajaan Negeri Johor dan IRDA. Tujuan karnival ini diadakan adalah pemadanan peluang-peluang kerjaya, perniagaan/keusahawanan, peningkatan kemahiran yang merupakan sebahagian strategi modal insan di Negeri Johor dan Iskandar Malaysia. Lebih dari 120 pempamer akan dibuka yang terdiri daripada badan-badan kerajaan dan pihak swasta yang akan dirasmikan oleh YAB Menteri Besar Johor. 

15 June 2011

.Wanita.

[Gambar]

1. Sesunguhnya wanita (sanggup) menyembunyikan cinta selama 40 tahun, namun tidak sanggup menyembunyikan kebencian walaupun sesaat.

2. Sesungguhnya Allah menciptakan wanita dari kelemahan dan aurat. Maka ubatilah kelemahan mereka dengan diam, dan tutupilah aurat itu dengan menempatkannya di rumah.

3. Sebaik - baik perangai wanita adalah seburuk - buruk perangai lelaki iaitu : angkuh, penakut, kikir. Jika wanita itu angkuh, dia tidak akan memberi kuasa kepada nafsunya. Jika wanita itu kikir, dia akan menjaga hartanya dan harta suaminya. Dan jika wanita itu penakut, dia akan takut dari segala sesuatu yang menimpanya.

4. Jangan kamu menikahi wanita kerana kecantikannya, kerana mungkin saja kecantikannya akan membinasakannya. Dan jangan pula menikahi wanita kerana hartanya, kerana mungkin saja akan menjadikannya bersikap sewenang - wenang. Akan tetapi, nikahilah wanita itu kerana agamanya. Sungguh, wanita hitam yang tiada hidung, tetapi kuat agamanya, dia lebih utama.

5. Aib yang terdapat pada seorang wanita akan terus selamanya. Aib ini juga akan menimpa anak - anaknya setelah menimpa ayah mereka.

6. Kecemburuan seorang wanita adalah kekufuran, sedangkan kecemburuan seorang lelaki adalah keimanan.

dari Abi bin Abi Thalib

.Video Senggama Minda.

Saja nak share video yang senggama minda bak kata en.Blog Serius. Video ni pun dari blog beliau. Layankan *sigh* -____-''



Kasik bernanah telinga ngan mata korunk. *dem*
Sesungguhnya memang aku tak paham.

.Serupa Ke?.


[Gambar]
Orang kata if muka kita dengan pasangan serupa (hampir - hampir sama), jodoh akan berkekalan. Betul ke? Aku masih tak percaya statement nih. Tapi tidak pulak aku mengharapkan jodoh tidak panjang atau mengharapkan muka aku sama dengan en.Gorjes semata - mata nak jodoh berkekalan. Bukan itu Qada' dan Qadar Allah swt? Bagi aku, perkara yang paling penting, selagi ada rasa cinta dan sayang dalam hati, InsyaAllah semuanya akan dipermudahkan. Macam entri sebelum ni, mengenai rumput dan kasih sayang. Da jumpe rumput yang terbaik buat ape gatal - gatal nak cari lalang? Dan aku masih tak faham definisi 'Muka sama mesti jodoh panjang'.

Aku tak pulak perasaan muka aku ngan en.Gorjes nih sama. Sebab yang paling ketara aku gelap kurang cerah dari en.Gorjes yang cerah. Aku terpikir sebab ada kisahnya, kami gi breakfast, memang kebiasaan duduk bersebelahan, kami berborak, bergurau, cubit - cubit suami isteri kan. Datang macik kedai yang peramah sebab nak bayar, dia sempat tanya, 'korunk nih adik beradik atau suami isteri?' aku da buat muka 'errrrkkk' macik nih takkanlah nak spotcheck atau nak perangkap ktorunk kot..takkanlah adik beradik kot, duduk rapat - rapat macam da kena glu, ke macik tuh pikir aku tak kwen lagi? ummmm. en.Gorjes pun jawab, suami isteri cik ..

Macik tuh pikir kami adik - beradik sebab muka ktorunk sama. ngeeee~~ dia kata jodoh panjang tuh. Duk dalam keta aku pun dok belek - belek muka en.Gorjes, tah tang mane yang samanya. aku buat muka blurr + tak puas hati.

Lagi satu kisah, masa kami dok belaja dalam kelas Mandarin, kebiasaan en.Gorjes, aku, adik aku duduk sebaris. Tapi arituh adik aku tuang kelas, aku duduk berdua je ngan en.Gorjes. Adalah brader depan kami nih memang selalu borak ngan en.Gorjes, dia mungkin tertanya - tanya awatlah kami nih nampak mesra semacam, then en.Gorjes kata, nih orang umah aku. Dia kata ingat adik - beradik, muka sama. Sekali lagi aku blurr *___*. Balik tuh aku belek - belek lagi muka en.Gorjes mencari kepastian. *duhhhh*

.Serupa ke?.