16 June 2011

.Baik Buruk Gelak.


 Orang kata if banyak sangat ketawa gelak (aku prefer sebut Gelak), nanti kita akan menangis. Percaya tak? Aku kalau gelak mesti sampai menitis airmata, ini adalah kategori melampau *sigh* then aku kan cakap, mesti nak sedih pas nih. Ker sebab kita dah dididik sebegitu? Tapi yang aku tahu, if perempuan Islam nak gelak ada adabnya, bukan berdekah - dekah. Hina sungguh diri ini. Tapi kita sering lupa kan, lagi - lagi Melayu, Melayu kan mudah lupa. Ustazah aku dulu pernah cakap, perempuan yang gelak berdekah - dekah diibaratkan seperti keldai. Korunk nak ke jadi keldai? ngeee ~~ tak mahu -____-''

.ngeee.

 Mungkin susah kita nak buang apa yang dah sebati dalam diri kita, tetapi manusia seperti kita sentiasa ada ruang untuk perubahan. Kita kena percaya dan terima peluang itu. Tapi siapa yang tak suka gelak? Lagi pulak, if kita selalu gelak, kadar hormon penyebab tekanan akan menurun. Gelak juga berkemampuan meningkatkan suhu badan, degupan jantung dan otot perut. Gelak juga membakar kalori oke. Pasnih nak gelak tutup mulut dan bersopan. Kita masih boleh mengekalkan kebaikan gelak mengikut cara Islam dan menurut riwayat Abu Daud (aku baca disini)

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Celakalah orang yang berbicara lalu mengarang cerita dusta agar orang lain tertawa. Celakalah!”

i) Kelakar adalah perbuatan, kata-kata dan  sebagainya yang dapat menggembirakan atau yang
dapat menggelikan hati orang lain. Sinonimnya adalah jenaka, lawak dan gurau senda.

ii) Membuatkan orang lain senang hati adalah termasuk dalam amal kebajikan dan Rasulullah s.a.w juga selalu berjenaka dengan ahli keluarga dan para sahabat baginda.

iii) Namun begitu bergurau mempunyai adab-adab tertentu yang telah digariskan oleh Islam seperti:

a) Tidak menjadikan aspek agama sebagai bahan jenaka seperti mempersendakan sunnah Rasulullah s.a..w .
b) Gurauan tersebut bukan merupakan cacian atau cemuhan seperti memperlekehkan orang lain dengan menyebut kekurangannya.

c) Gurauan itu bukan ghibah (mengumpat) seperti memburukkan seseorang individu dengan niat hendak merendah-rendahkannya.

d) Tidak menjadikan jenaka dan gurauan itu sebagai kebiasaan.

e) Isi jenaka adalah benar dan tidak dibuat- buat.

f) Bersesuaian dengan masa, tempat dan orangnya kerana adalah tidak manis bergurau di waktu seseorang berada dalam kesedihan dan sebagainya.

g) Menjauhi jenaka yang membuatkan orang lain ketawa secara berlebihan (ketawa terbahak-bahak) kerana banyak ketawa akan memadamkan cahaya hati.
iv) Sesungguhnya Rasulullah s.a.w apabila ketawa baginda hanya menampakkan barisan gigi hadapannya sahaja, bukan ketawa yang berdekah-dekah,  mengilai-ngilai atau terkekeh-kekeh dengan maksud bahawa selaku seorang muslim kita hendaklah sentiasa menjaga batas kesopanan dalam ertikata yang sepatutnya.

Gelak ketawa dilarang Islam. Menurut pandangan Islam, bergelak tertawa adalah tidak baik dan makruh hukumnya. Ibn Mas’ud meriwayatkan dari Auf bin Abdullah bahawa biasanya Rasulullah S.A.W. tidak tertawa melainkan senyum simpul dan tidak suka melerek, iaitu tidak menoleh, kecuali dengan semua wajahnya. Hadis itu menunjukkan bahawa senyum itu sunat dan tertawa berbahak- bahak adalah makruh… . Maka itu seseorang yang sihat akal dilarang bergelak tertawa kerana mereka banyak bergelak ketawa di dunia akan banyak menangis di akhirat. Orang yang banyak menangis di dunia mereka akan banyak tertawa di syurga. Menurut Yahya bin Muaadz Ar-razi, ada empat perkara yang menghilangkan tertawa seseorang Mukmin :-

(1) Kerana memikirkan akhirat
(2) Kesibukan mencari keperluan hidup
(3) Risau memikirkan dosa
(4) Apabila tibanya musibah dan bala.

Jika seseorang sibuk memikirkan perkara itu, maka dia tidak banyak tertawa kerana banyak tertawa bukan sifat seorang Mukmin. Seperti yang diriwayatkan oleh Ibn Abbas r.a. “Sesiapa yang tertawa ketika membuat dosa, maka dia akan menangis ketika akan masuk neraka.”
Oleh itu marilah sama-sama kita muhasabah diri dan kembali bertaubat kepada tuhan. Banyakkan menangis (kerana Allah) dari ketawa (yang sia-sia) itu adalah amalan yang lebih baik.

Sumber ilmu: http://tok-ayoh.blogspot.com/2004/07/ketawa-dalam-islam.html & http://rezka.multiply.com/journal/item/32

Noted : Selamat Beramal =)

No comments: